Träffa en trygg och lyhörd barnmorska

Vill du komma i kontakt med en Hjärtat-barnmorska?

Kontakta oss

Hjälp till gravida kvinnor och barn i världen

Ända sedan 2010 (vi startade hösten 2009) har vi valt att i liten skala bidra till olika projekt som gör livet bättre för gravida kvinnor och barn.

Så här gör vi:

När vi har våra gruppträffar behöver vi en fika paus. Vi går ner till Hemköp och köper kaffe/te och lite gott bröd, smör och pålägg. Ni som fikar betalar 25 kr som är tänkt att vara ett självkostnadspris för brödet, kaffet bjuder Hjärtat på.

Men vi har märkt att det blir ett litet överskott. Det sparar vi i en särskild kassa och skänker till olika ändamål. Det är alltså egentligen alla våra mammor och pappor här på Hjärtat som med sina fikapengar är med och hjälper.

När Musikhjälpen var i Uppsala så valde vi att stödja dem. Ni har kanske sett “Kärlekens Torg” som hänger i taket på Hjärtat i City?

Nu ger vi pengar till olika aktuella projekt som berör gravida kvinnor eller barn i Uppsala, Sverige eller övriga världen. Ett exempel är “Kvinnobyrån” (Uppsala Stadsmission) som vi kunde ge 5 000 kr som en julgåva, ett annat exempel är Rädda Barnen som vi sommaren 2022 kunde ge 10 000 kr till deras arbete i Ukraina.

Varför gör vi så här? Jo, det här är ett enkelt och handgripligt sätt för oss att kunna bidra till något vi tror på. Det är ett av de sätt vi försöker leva våra värderingar.

Under flera år stöttade vi ett barnhem i Peru, La Aldea Infantil. Sammanlagt har vi från 2010 till 2015 överlämnat drygt 20 000 kr till barnhemmet.

Under 2010 var först Sara (dotter till vår barnmorska Anita) och sedan Sofia (dotter till Helena och Håkan) på barnhemmet och volontärarbetade.

Varför just la Aldea Infantil i Huánuco i Peru? Jo, det beror på Luzmila, som är legitimerad barnmorska. Hon var med i starten här på Hjärtat och Huánuco är Luzmilas hemstad.

Numera jobbar Luzmila på Kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset, så kanske möter ni henne där.


Sofia och barnen i samband med en fest i skolan där Sofia volontär-jobbade som lärare.Sist en bild på Sofia och några av flickorna på barnhemmet.