Vad händer under graviditeten?

Under graviditetens normalt 40 veckor växer ett barn till, från ägg till färdig liten människa. Det är ett litet mirakel som sker i varje gravid kvinnas livmoder. Redan vid vecka 6 börjar ett litet hjärta att slå (och kanske var det då du gjorde ditt graviditetstest?). Vid vecka 15 börjar det ofta synas och många kvinnor börjar titta efter lite rymligare kläder. När vi närmar oss vecka 18 är fostret cirka 18 cm och väger cirka 180 gram, men nu går det fort.

I mitten på graviditeten brukar alla kunna se att magen har växt och många kan känna fostrets rörelser. Någonstans runt vecka 24 kan barnet suga på tummen och kan andas luft (om det skulle födas för tidigt). Fostret utvecklare sin egen dygnsrytm med sömn och vakenhet. Från vecka 29 tror man att barnet kan drömma. Redan vid vecka 32 har vissa barn lagt sig tillrätta inför förlossningen med huvudet neråt, men det finns gott om fostervatten (upp tilll en liter) som gör det lättare för barnet att röra sig. Från vecka 34 kan de flesta barn andas själva om de skulle födas och är alltså redo för livet.

Om så mycket händer i mammans mage är det klart att det också händer mycket med mamman. Självklart varierar upplevelser och symptom mellan olika kvinnor och olika graviditeter, men några förändringar är vanliga.

Tidiga tecken kan vara illamående, spänningar i brösten, trötthet och lättare ”mensvärk” (små kortvariga blödningar är vanligt). Redan tidigt kan också humöret påverkas, man blir känsligare och svängningar i humöret, både uppåt och neråt, är vanligt.

Ofta är mitten av graviditeten en lugnare period. Humöret är stabilare, illamåendet borta och graviditeten börjar bli en naturlig del av livet. De kroppsliga förändringarna fortsätter förstås, men rörligheten är fortfarande god och de alra flesta fortsätter med normala aktiviteter.

Längre fram, när magen har växt ännu mer, är det vanligt att känna av besvär från rygg och bäcken. Kanske blir man svullen, lite mer orörlig och man får ta lite mer hänsyn till vilka aktiviteter som fungerar.

Viktigast av allt är att veta att kvinnans kropp ar gjord för att klara alla de förändringar som en graviditet innebär.

Det finns mycket att läsa om graviditet och att vänta barn på digitala sajter. En del är tillförlitliga, men inte alla. Vi klarar inte att själva kvalitetssäkra olika sajter, men har generellt stort förtroende för det som skrivs om graviditet på 1177.