Länksamling – 1177

Det finns flera websidor/appar där du kan läsa om graviditeten, följa graviditeten och fostrets utveckling vecka för vecka och läsa om förlossning. Vi har inte resurser att följa alla dessa sidor och kvalitetssäkra innehållet.

Vi har valt att samarbeta med en graviditetsapp som vi vet håller hög kvalitet och bygger på vetenskapliga fakta och det är One million babies.

Söker du dig fram på egen hand så var uppmärksam på var informationen kommer ifrån. Vi har sett exempel på information som vi definitivt tar avstånd ifrån. Blir du fundersam på något du läser så fråga din barnmorska.

Den informationskälla som vi vet är kvalitetsgranskad av både praktiker och forskare är 1177 Vårdguiden.

1177 Vårdguiden har många bra sidor som rör graviditet och förlossning. Här får ni en lite mer överskådlig sammanställning till några informativa sidor på 1177.

Om kroppen:

Hur påverkas kroppen när man är gravid?

Vanliga graviditetsbesvär

Blödningar under tidig graviditet

Foglossning

 

Om själen:

Oro under graviditeten

Förlossningsrädsla

 

Om livsstil och mat:

Livsstil och hälsa under graviditeten

Bra mat när man är gravid

 

Om fosterdiagnostik:

Fosterdiagnostik

Ultraljudsundersökning

KUB, kombinerat ultraljud och blodprov

Övriga Länkar

Fler länkar läggs upp successivt, tipsa oss gärna om bra länkar.

Förlossningen och BB. Förlossningen kan normalt inte ta emot studiebesök innan man ska föda, men på deras sida kan du ta del av en informativ film med en rundvandring där du kan se hur det går till.

De har bland annat en informativ  film, framtagen i samarbete med Uppsala Universitet, om hur det går till vid ett planerat kejsarsnitt.

Amningsmottagning på Akademiska ger råd och stöd med frågor kring amning, men de har inte mycket information på sin sida. Däremot länkar de vidare till Amningshjälpen, som är en ideell förening som ger råd och stöd kring amning.

Jordemors Profylax. Det är genom Jordemors Profylax vi driver våra profylaxkurser och även utbildar barnmorskor som vill bli profylaxledare runt om i landet.

Livsmedelsverket ger råd till gravida om vad du kan äta och vad du ska undvika. De har mycket och bra information och en bra interaktiv tjänst, “Hej, jag heter Liv”.

Kostas Elefteriadis, physioterapeut. Kostas och hans kollegor på Veidos är bra på att behandla kroppsliga besvär, bland annat sådana som är vanliga i samband med graviditet.

Tvillingklubben är en förening som har mycket information och råd till tvillingföräldrar. De ger också ut ett Nyhetsbrev ”Dubbelt upp”.

Konsument.se har en av våra blivande pappor rekommenderat. Vi tittade och tycker att den verkar seriös och innehåller mycket information till föräldrar.