Första besöket

Informationsmöte varje vecka – nu på YouTube

På Hjärtat bjuder vi in alla gravida, och partners, till ett informationsmöte direkt efter att du anmält dig till oss. Där informerar vi om saker som är bra att veta tidigt i graviditeten, t ex kost, motion, sex och fosterdiagnostik, beskriver hur vårt program ser ut och presenterar vår verksamhet.

Före pandemin hade vi informationsmöten varje vecka. Nu har vi spelat in informationsmötet så att ni kan ta del av det när det passar er. Men vi rekommenderar att ni tar del av det så snart som möjligt efter att ni fått veta att ni väntar barn, och innan ni kommer på det första besöket hos er barnmorska, inskrivningssamtalet.

Det är är naturligtvis, precis som allt annat på Hjärtat, frivilligt. Men vi rekommenderar varmt att ni som väntar ert första barn tar del av informationsmötet. Detsamma gäller er som väntar barn på nytt, men inte varit hos oss på Hjärtat tidigare.

Inskrivningssamtal

Nästa besök är inskrivningssamtalet, där du träffar den barnmorska som ska följa dig under hela graviditeten.

”Inskrivningssamtalet” är ibland uppdelat på två besök. På det första inskrivningssamtalet går vi igenom alla dina/era frågor och planerar hur just din kontakt med oss ska vara. Vi har fokus på din hälsa och lägger också upp en graviditetsjournal. På inskrivningssamtal två ligger fokus på provtagningar.

Vi rekommenderar att ni kommer tillsammans på det första samtalet och vid alla andra besök hos oss, men blir det ett separat besök för provtagning räcker det att du som är gravid kommer upp.

Det första inskrivningssamtalet bokar vi så tidigt som möjligt efter att du har kontaktat oss.

Till inskrivningssamtalet kan du skriva ut och i lugn och ro fylla i vårt Inskrivningsformulär.

På första samtalet kommer vi också att prata om dina levnadsvanor och om det finns något som du vill ändra på nu när du är gravid. Du kommer bland annat att få besvara några frågor om dina alkoholvanor. Det är ett standardiserat formulär (AUDIT) som används i hela Sverige och du skriva ut det också och fylla i det inför samtalet.

Om du inte vill/kan fylla i dessa i förväg så löser vi det under besöket.