Välkommen Naderah

Från den 1 maj är Naderah Abdul Fatah en i Hjärtat-teamet! Naderah är en erfaren barnmorska som har jobbat de senaste sex åren på förlossningen på Akademiska, där vi mött henne som en mycket lugn och förtroendegivande kollega. Hon är mycket nyfiken och söker kreativa och smarta lösningar på det mesta. Nu är vi jätteglada att hon vill vara med och bygga Hjärtats verksamhet vidare.

Naderah har sitt ursprung i Afghanistan och pratar förstås både dari och persiska.

Öppet Hus i Rosendal

På lördag bjuder Uppsala kommun in till öppet hus i den nya stadsdelen Rosendal. Vi tycker att det är en spännande och fin stadsdel som växer fram! Det kommer att vara olika aktiviteter under dagen för både vuxna och barn.

Vi kommer att vara på plats i vår filial i Rosendal från kl. 10. Du kan prata med en barnmorska och se vår fina lokal.

Välkommen, kom förbi och titta in!

Välkommen Stina

Vi är jätteglada att vi nu har Stina Liljeberg i vårt team. Från den 1 mars är Stina en Hjärtat-barnmorska. Stina kommer från förlossningen på Akademiska där hon jobbat i drygt tio år och hon har arbetat som barnmorska sedan 2008.

På förlossningen har Stina fått och tagit ett stort ansvar för olika utvecklingsarbeten. Hon har också utbildat både kollegor och läkare inom sina specialistområden.

Nu ser vi fram emot att Stina bidrar till Hjärtats fortsatta utveckling framåt!

Nu kan vi vara friare igen

I samband med att FHM och regeringen har släppt på alla restriktioner så har även regionen lättat på våra lokala restriktioner. Vi är nog alla lika glada för det!

För oss på Hjärtat betyder det bland annat att vi välkomnar alla blivande pappor och partners på våra besök.

Vi kommer också att kunna genomföra våra föräldragrupper på plats på Hjärtat, starta upp Vattengympan, genomföra profylaxkurser som fysiska kurser på Hjärtat och mycket mer. Till exempel dröjer det nog inte så länge innan vi åter har golvet i grupprummet fullt av bebisar som njuter av babymassage!

Naturligtvis ska vi fortsätta att vara försiktiga. Vi kommer att använda ansiktsmask och andra skydd vid behov. Och lika självklart ska du som kommer till oss vara frisk och symtomfri!

Hårdare restriktioner igen

Tyvärr har vi tvingats införa hårdare restriktioner igen. Vi följer regionens rekommendationer och det innebär bland annat:

Alla fysiska grupper läggs om till digitala grupper. Det gäller t ex Hjärtats grupprogram och våra profylaxkurser. Vattengympan är svår att köra digitalt 🙂 så den pausas helt.

Vi ber partners och blivande pappor att i första hand vara med på besöken digitalt. Är det av något skäl extra viktigt att du är med fysiskt så prata med barnmorskan i förväg så löser vi det.

På mottagningarna så använder vi munskydd och vill att du som besöker oss också gör det. Naturligtvis ska du inte komma till oss om du har symtom.

Vi tar gärna möten på video när det är möjligt.

Vi kommer naturligtvis att släppa på dessa hårdare restriktioner så fort det är möjligt. Var, precis som tidigare under pandemin, beredd på ändrade regler med kort varsel.

Bussen till Hjärtat i Rosendal!

Nu har vi haft vår filial i Rosendal öppen i tre månader. Sakta men säkert blir det mer och mer klart. Ni som varit där några gånger har kunnat följa hur inredningen växer fram. Nu i helgen fick vi upp det senaste – en stor och jättefin adventsstjärna i ett av de stora fönstren.

Men det vi framför allt gläds åt är att nu går bussarna genom Rosendal! Närmaste hållplats på Torgny Segerstedts allé ligger bara 100 m bort. Åker du bil till oss så är det också lättare nu då gatan är öppen genom hela Rosendal och grusparkeringen är lättare att hitta nu.

Så du är mycket välkommen till vår fina filial – Hjärtat i Rosendal!

Gravida och covid-vaccination

Folkhälsomyndigheten och region Uppsala rekommenderar vaccination mot covid-19 för alla som är gravida. Även till de som haft covid. Vaccinationen skyddar både dig som är gravid och ditt barn.

I detta informationsblad kan du läsa mer om Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Där finns även en QR-kod till myndighetens hemsida med aktuell information.

Välkommen Karin!

Vi är jätteglada att Karin Waern nu kommer till oss och blir en del av Hjärtat-teamet! Karin är en engagerad barnmorska med erfarenhet från både förlossning och barnmorskemottagning. Hon har jobbat på förlossningen på Akademiska, men även på KS i Huddinge och tidigare fyra år i Norge.

Karin kommer så småningom också att gå in i vårt samarbete med förlossningen på Akademiska, så kanske möter ni henne där.

Nu skulle man kunna tro att vi bara går på namn när vi rekryterar barnmorskor, Karin blir den fjärde Karin på Hjärtat. Hellström, Wallentin, Hannrup – och så Waern! Men riktigt så enkelt är det inte. Välkommen Karin!

Hjärtat i Rosendal

Nu har vi öppnat vår filial i Rosendal, samma verksamhet och samma kvalitet som i Forumkvarteret. Barnmorskorna Annika L, Karin W, Karin Hp och Emilia kommer att turas om att vara i Rosendal. Vi kommer att bygga verksamheten successivt och låter den växa i takt med att gravida och partners väljer att gå där. Naturligtvis kan du komma dit även för preventivmedel eller cellprov.

Vi har samma telefonnummer och samma mail, så när du kontaktar oss kan du välja om du vill komma till Hjärtat i city eller Hjärtat i Rosendal. Och barnmorskorna i Rosendal kommer du också att kunna träffa på mottagningen i city.

Viss verksamhet har vi kvar bara i city t ex föräldragrupperna och läkarmottagningen. Det betyder att du som är gravid och går på Rosendal får träffa vår läkare i city vid behov. Och ni deltar i samma föräldragrupper oavsett om ni är inskrivna i Rosendal eller i city.

Gravida rekommenderas Covid-vaccin

Vi vill här förmedla den information som Region Uppsala (Mödrahälsovårdsenheten, september 2021) har gett till oss och alla gravida:

“Du som är gravid har en ökad risk att bli allvarligt sjuk i covid-19. Att få covid-19 i slutet av graviditeten innebär en ökad risk att föda för tidigt. Du som är gravid rekommenderas därför vaccination.

Du rekommenderas att ta vaccinet efter graviditetsvecka 12. Det går också att ta vaccinet tidigare om det behövs. Det kan till exempel vara om du har en sjukdom som ökar risken ytterligare för att du ska bli allvarligt sjuk.

Du behöver inte vänta till efter graviditetsvecka 12 om du tog dos ett innan du blev gravid eller visste om att du var gravid. Då kan du ta dos två efter att det rekommenderade antalet veckor har gått.

Många gravida i Sverige och andra länder har fått vaccin mot covid-19. Vaccinet ger ett bra skydd för gravida. Inget tyder på att vaccinationen påverkar dig eller fostret negativt, oavsett när i graviditeten du vaccinerar dig.”

Profylax online – “Föda med trygghet”

Nu har vi bokat in höstens profylax online. Vi startar med fyra kurser, men är behovet större så lägger vi in fler.

Till skillnad från de flesta andra profylaxkurser så omfattar får profylaxkurs “Föda med trygghet” två tillfällen. Det kräver lite mer tid av dig och din partner, men det ger också mer tillbaka. Och vi får tillfälle att både, lära ut,  träna verktygen och samtala.

“Föda med trygghet” bygger på både aktuell forskning och många års praktisk erfarenhet av hur du som kvinna aktivt kan hantera födandets olika faser. Men också hur du som partner kan gå från passiv åskådare till att vara ett aktivt – och mycket viktigt – stöd när ditt barn ska födas.

Naturligtvis är alla våra profylaxkurser “live”, det är en levande barnmorska  med stor erfarenhet som möter dig – inget är förinspelat.

De fyra kurser vi lagt in är två kvällskurser (17.30-21.00) och två helgkurser (fredag 15.00-18.30  och lördag 09.30-13.00).

Hjärtat i Rosendal

Ja, nu är det klart! Vi kommer under 2021 att öppna en liten filial, en barnmorskemottagning i Rosendal.

Vi har helt enkelt växt ur våra fina lokaler i Forumkvarteret. Vi har diskuterat frågan i teamet under en längre tid men alltid landat i att “vi ska inte växa med en filial”. I januari på vår strategidag så lyfte vi frågan igen och insåg att vi alla var redo att tänka om. Vi gick från “nej” till “ja”!

Och nu är det klart. Vårt val blev Rosendal och vi har hittat en spännande lokal, som nu i sommar kommer att byggas färdigt efter våra önskemål. Den kommer garanterat att bli lite annorlunda, hur utnyttjar man t ex fyra meter i takhöjd! Men du kommer att känna igen dig. Det är samma “barnmorskemottagningen Hjärtat”, samma barnmorskor och samma engagemang i allt vi gör.

Vi räknar med att slå upp porten den 15 september. Det är fyra av oss som successivt  kommer att bygga upp verksamheten i Rosendal, Karin Wallentin, Annika Lindholm, Karin Hannrup och Emilia Bergqvist.

One Million Babies

Vi på Hjärtat har nu beslutat oss för ett samarbete med den svenska graviditetsappen “One Million Babies”. Det finns ett flertal gravidappar och flera är seriösa och håller bra kvalitet, men vi klarar inte att ha koll på alla.

One Million Babies är framtagen av svenska forskare och bygger sin statistik på data från mer än 1 000 000 graviditeter. Det är en seriös app som bygger på vad vi idag vet om graviditeter och födande. Den är helt fristående från andra intressen, oavsett om det är företag eller intresseorganisationer. Utrymmet för reklam är mycket begränsat och tydligt markerat. Det gör att vi är trygga i att vi rekommenderar en oberoende och seriös app.

Genom att lägga in dina egna uppgifter kan du också få mer säkra sannolikhetsberäkningar för till exempel beräknad födelsedag och andra händelser under graviditeten. Dina data vägs genom statiska beräkningar mot data från en stor mängd svenska graviditeter.

Appen fortsätter att utvecklas och vi kommer att bidra till ännu mer individanpassade funktioner. Därför tar vi mycket gärna emot dina synpunkter på förbättringsområden.

Erica är tillbaka

Nu (från den 1 maj) är Erica Wikander tillbaka på Hjärtat och vi är jätteglada. Erica har varit med och byggt Hjärtat sedan 2012, men valde att arbeta med fertilitetsutredningar under ett år.

Erica har under flera år varit med att utveckla vår vattengympa för gravida (som vi hoppas att vi kan återuppta i höst efter pandemin), våra träffar för blivande tvillingföräldrar, våra föreläsningar inför förlossningen och mycket annat.

Naturligtvis kommer Erica så småningom att också delta i vårt samarbete med förlossningen.

Graviditetspenning för covid-19

Regeringen skriver den 4 mars: “Gravida kan ha rätt till graviditetspenning om det finns risker i arbetsmiljön. Socialstyrelsen har den 26 februari informerat om en särskild risk för gravida i vecka 20-36 med anledning av covid-19.”

Försäkringskassan skriver ned anledning av detta:

“Socialstyrelsen har bedömt att gravida, under den senare delen av graviditeten har en högre risk att föda för tidigt vid en covid-19 infektion. Det innebär att om du är gravid så kan du ansöka om graviditetspenning.”

Du hittar mer information på Försäkringskassans hemsida.

Profylax online

Nu kör vi alla våra profylaxkurser online. Våra profylaxkurser “Föda med trygghet” omfattar två kurskvällar och en uppföljning/träningstillfälle.

“Föda med trygghet” hjälper dig att gå in i födandet med styrka och mod. På kursen får både du som ska föda och du som är partner praktiska verktyg som du kan använda under födandet.

Självklart är våra kursledare barnmorskor med aktuell erfarenhet från förlossningen.

Du väljer kursdatum och anmäler dig här.

Föreläsningar för dig som väntar barn

Nu är våra nyinspelningar av våra tre föreläsningar klara.

Vi har spelat in tre föreläsningar:

Den första handlar om hur du och ni kan förbereda er inför födandet och hur det kan gå till på förlossningen. Vi berättar också om vad du/ni kan göra när födandet är igång, vad du/ni kan göra hemma och vad du/ni kan göra på förlossningen.

Den andra filmen handlar om amning, både ur barnets och ur mammans perspektiv. Vi ger lite fakta och delar med oss av lite tips.

Den tredje filmen handlar om den första tiden med ditt nyfödda barn. Du är förälder! Föreläsningen handlar både om den fysiska och den psykologiska omställningen som det innebär.

Du är välkommen att ta del av filmerna var du än bor eller vilken mottagning du går på!

 

Vad tycker kvinnor om vården före, under och efter födandet

Regeringen och SKR har en överenskommelse om satsningar på förbättrad vård före, under och efter födandet.

En del i detta är att fråga gravida kvinnor och nyblivna mammor vad de själva tycker. Alla kvinnor som ska föda barn, eller nyligen fött barn, erbjuds besvara en enkät för att ge sina upplevelser av vården. Enkäten hanteras av SKR och starten sker nu i december 2020.

Enkäten är uppdelad i tre delar och besvaras vid tre tillfällen:

 • Under graviditeten i vecka 25.
 • 8 veckor efter att man fött sitt barn.
 • Ett år efter födandet.

Enkäten fylls i via 1177 och du kan läsa mer om hur du gör på SKRs hemsida.

Vi på Hjärtat tycker att det är viktigt att du gör din röst hörd. Det hjälper oss att stärka det som är bra och förändra det som borde bli bättre.

Vi tycker också att det är viktigt att våra politiker, som bland annat fattar beslut om hur resurser ska fördelas, får en bra bild av kvinnor själva tycker är viktigt under graviditet och födande.

Gravidstyrka – ny verksamhet på Hjärtat

Vi vet att många gravida vill hitta en enkel träning för att förbereda kroppen både inför och återställningen efter födandet. Vi har nu tagit fram och testar en ny modell, vi kallar den ”Gravidstyrka”. Modellen är utvecklad av två av våra barnmorskor, Karin Hannrup och Anna Arwidsson.

Gravidstyrka är stärkande övningar under graviditeten med fokus på bäckenbotten och för att öka vårt välbefinnande. Vi arbetar både med inre bukmuskelatur och rumpa, rygg och lår, med hållningsövningar och stabilitets- och avslappningsövningar.

Vi jobbar tillsammans i en liten grupp och varvar teori och praktisk träning, delvis som cirkelträning.

Gravidstyrka omfattar fem pass Hjärtat, onsdagar kl. 17.30 – 18.30. Lämplig klädsel är tights och träningstopp, i strumplästen eller barfota.

Eftersom Gravidstyrka är en ny verksamhet så kommer vi successivt att utveckla och förfina båda form och innehåll.

Vi kör Gravidstyrka, precis son våra andra kurser, i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Första gruppen startar den 20 januari (om Corona-läget är OK).

Influensavaccin

Nu närmar vi oss den “vanliga” influensasäsongen, som om det inte räckte med Covid-19….

Du som är gravid rekommenderas att vaccinera dig mot säsongsinfluensan efter graviditetsvecka 16. Vaccinationen skyddar både dig och fostret. Du kan vaccinera dig på din vårdcentral eller på en vaccinationsbyrå och vaccinationen är gratis (bekostas av regionen).

Du kan även läsa Folkhälsomyndighetens rekommendation till gravida.

Corona – striktare rekommendationer från 20/10

Från och med idag, 21 oktober, inför  vi åter lite striktare rekommendationer för att ta vårt ansvar för att minska spridningen av Covid-19 i Uppsala.

Vi rekommenderar att du som är partner deltar på distans, via Skype eller annat. Vi vet att det kan finnas särskilda behov som gör att du bör vara med på besöket, men prata då alltid med din barnmorska innan ni kommer hit.

Vi ställer in alla gruppverksamheter på Hjärtat de närmaste två veckorna. Vattengympan på Fyrishov fortsätter.

Vi kommer att följa utvecklingen kontinuerligt och kan snabbt fatta nya beslut om läget förändras, vare sig det är till det bättre eller sämre.

När det gäller gruppverksamheterna efter två veckor så återkommer vi med information. Det kan bli så att vi återupptar den verksamheten, men i större lokal.

Corona – läget på Hjärtat hösten 2020

Nu efter sommaren börjar vi sakta hitta ett nytt “normalläge” på Hjärtat. Men var beredd på att det vi skriver nedan kan komma att ändras snabbt beroende på hur situationen utvecklas.

Info-träff: Vi fortsätter att erbjuda er som just fått veta att ni väntar barn och vill gå hos oss att ta del av våra info-träffar digitalt. Du hittar en länk här.

Partners: Vi är glada att nu kunna välkomna friska partners till besöken på Hjärtat! För dig som vill fortsätter vi förstås också med digital medverkan som ett alternativ.

Föreläsningar: Vi har kvar våra föreläsningar i digital form. OBS: Det vi säger om KUB på Akademiska stämmer inte lämgre (se nedan). Vi kommer att successivt uppdatera och utveckla föreläsningarna. Du hittar dem här.

Föräldragrupper: Från november räknar vi med att kunna starta upp våra föräldragrupper fysiskt på Hjärtat. Det blir i en ny form med lite färre deltagare i varje grupp och där vi integrerar föreläsningarna i grupprogrammet.

KUB: Det är nu åter möjligt att få göra KUB-test på Akademiska.

Profylaxkurser och vattengympa: Dessa rullar som vanligt, men med färre deltagare.

Akademiska och förlossningen: Du hittar aktuella Corona-åtgärder på Akademiska här.

Corona – Åtgärder på Hjärtat

Har du några symptom, även små symptom (som lite ont i halsen, eller lindrig hosta, feber eller liknande) så ska du inte komma till mottagningen. Kontakta din barnmorska så löser vi hur vi ska hjälpa just dig. I de flesta fall räcker det med att boka om och göra besöket när du känner dig frisk igen.

Vi kan också genomföra besöket på telefon, Teams eller Skype. Är det också prover som måste tas så gör vi upp hur vi löser det.

Vi måste nu också vara mycket restriktiva med besök tillsammans med partner och barn. Vi ber dig därför att inte ta med barn till mottagningen.

Detta för att skydda både dig som är gravid och oss som jobbar på mottagningen.

Vi rekommenderar att du som är partner deltar via Skype. Är det viktigt för er båda att du som partner kommer med på besöket så kontakta din barnmorska så bestämmer vi tillsammans hur vi löser det.

Naturligtvis gäller för både barn och partner detsamma som för dig som är gravid: har du några symptom så ska du inte komma in på mottagningen.

När du själv kommer in till Hjärtat, börja gärna med att gå in på toaletten och tvätta dina händer.

Vi måste på alla sätt nu vara mer strikta med hygienregler. Vi kommer t ex att använda skyddsutrustning vid besöken. Vi ber dig att hålla avstånd på mottagningen och röra dig så litet som möjligt.

Våra föreläsningar (som vi genomför i Vuxenskolans lokaler) är tills vidare inställda. Vi har istället spelat föreläsningarna och de finns tillgängliga via en länk här på hemsidan (under fliken “Kurser & massage”).

Från och med 1 april är samtliga grupp-träffar inställda. För er som valt “Hjärtats program” med flera gruppträffar kommer vi att skapa facebookgrupper (för er som vill, naturligtvis) för att skapa en arena för kontakter.

När det gäller Akademiska sjukhuset så kan du läsa deras information via den här länken, där de också har en länk som rör förlossningen och BB.

Föreläsningar

Vi har nu spelat in våra två föreläsningar så att ni kan se dem via denna länk.

Vi ger normalt två föreläsningar. Den ena handlar om kunskap och förberedelser inför förlossningen och den andra om den första tiden med det nyfödda barnet. Nu är dessa föreläsningar inställda på grund av Corona-situationen och därför inspelade.

Vi har också spelat in för “Info-träff” för er som vill gå hos oss under graviditeten. Den kan ni se via denna länk och det är bra att ni tittar på den innan ni kommer på det första besöket hos oss.

Överburenhet och igångsättning

Akademiska sjukhuset har ändrat sina rutiner vad gäller igångsättning av en förlossning som är överburen, relaterat till resultatet från en nationell studie vid namn SWEPI. Från och med i november 2019 erbjuds alla gravida som når vecka 41+0, istället för 42+0 som tidigare varit rutin, en kontroll. Kontrollen sker på förlossningsavdelningen med CTG, ultraljud samt en undersökning av livmodertappens mognad.

Beroende på hur kvinnan och barnet i magen mår, beslutas sen om igångsättning samma dag eller om man ska avvakta ett par dagar. Man kan också själv välja att avvakta om allt känns bra.

Det finns flera olika metoder att sätta igång en förlossning, metoden bestäms utifrån hur mogen livmodertappen är. Vanligt är att man som förstagångsföderska får starta sin igångsättning med tabletter, Angusta, åtta tabletter som tas varannan timme. Detta kan man ofta göra hemma, för att sedan komma in till sjukhuset igen när man tagit alla sina doser för att sedan gå vidare i nästa steg i igångsättningen.

Din barnmorska hjälper dig att boka denna kontroll på ditt sista besök här på Hjärtat.

Nu är Julia på Hjärtat

“Hon kom som en stormvind….”

Ja, nu är Julia vår nyaste barnmorska och vi är jätteglada att hon vill vara med i vårt team. Hon kom till oss från förlossningen på Akademiska i början av november, full av energi och lust. Ni kommer att kunna möta henne på förlossningen även i framtiden eftersom hon naturligtvis deltar i vårt samarbete med förlossningen. Men framför allt kommer ni att få ta del av hennes energi här på Hjärtat och vi ser fram emot att Julia nu är med och utvecklar verksamheten här på Hjärtat.

Influensa

Nu är influensasäsongen igång. Är du gravid har du större risk att bli allvarligare sjuk av influensan. Därför uppmanas alla gravida att vaccinera sig efter graviditetsvecka 16. Att vaccinera sig är gratis och du vänder dig lämpligen till din vårdcentral. Vill du läsa mer om vaccinet kan du läsa Folkhälsomyndighetens broschyr på svenska eller engelska.

Camilla är vår nya Hjärtat-barnmorska

Den 1 september började Camilla Billstrand hos oss på Hjärtat. Vår första kontakt med Camilla fick vi redan för några år sedan då Camilla själv var gravid och valde att gå hos oss. Det är kul och bra för då har hon aktuell erfarenhet av vad man behöver och uppskattar när man är gravid och vi är extra glada att Camilla nu vill bli en i teamet hos oss.

Camilla är förstås legitimerad barnmorska och innan hon kom till oss har hon jobbat på både förlossningen och BB på Akademiska och på barnmorskemottagningen i Knivsta. Innan dess har hon också jobbat både i Sverige och Norge som sjuksköterska och haft en längre vistelse i Australien (varifrån hon också tagit med sig inspiration om hur barnmorskor där jobbar med kontinuitet, liknande vårt “Känd barnmorska).

Nu ser vi fram emot att Camilla ska bidra i utvecklingen av Hjärtat. Naturligtvis kommer hon att delta i vårt samarbete med förlossningen så du har också chans att möta henne där.

Nytt politiskt beslut för ersättning till MVC

Hjärtats framtid är hotad. Naturligtvis gör det oss bekymrade. För oss själva förstås, men framför allt för det stora antalet gravida och deras partners som varje år söker sig till oss under sin graviditet. Vi tror nämligen att vi har utvecklat en verksamhet som är bra för våra gravida och deras partners när de väntar sitt barn.

Nu har Landstingets Vårdstyrelsen i början på sommaren fattat beslut om att ändra ersättningen till barnmorskemottagningarna.

Konsekvenserna för oss på Hjärtat är att vi (räknat på 2015 års siffror) får cirka 300 000 kr mindre i ersättning för 2017. Hjärtats vinst 2015 var 97 000 kr. Då förstår alla att det blir svårt att få verksamheten att gå ihop.

Räknat per gravid kvinna blir vår ersättning cirka 400 kr mindre. En enkel lösning vore ju då att helt enkelt erbjuda alla gravida kvinnor ett besök mindre. Ni förstå ju att det är en lösning som inte är rimlig och som vi aldrig skulle göra.

Att sänka lönerna till våra barnmorskor med 1 500 kr per månad är inte heller en lösning, även om det motsvarar den sänkta ersättningen.

Nej, vi har istället bestämt oss för att söka resurser på annat sätt. Just nu vet vi inte hur det ska gå till eller om vi lyckas. Men vi har också bestämt att vi – om ingen annan lösning kommer fram – är beredda att ta en förlust på 250 000 kr (eller vad det nu blir) under 2017.

Naturligtvis är det inte hållbart långsiktigt. Men vi stänger inte Hjärtat förrän vi har uttömt alla andra möjligheter. Och vi är naiva nog att tro att även politiker kan ändra sig när de inser konsekvenserna av sina beslut. Vi har redan sett exempel på det när vi har kontaktat våra politiker. Till exempel Anna-Karin Klomp (ledamot i Vårdstyrelsen) reagerade ungefär så här när vi hade en dialog med henne: ”Jag ber om ursäkt för att jag inte hade satt mig i frågan mer ordentligt innan vi fattade beslutet. De här konsekvenserna är inte rimliga. Nu tycker jag att vi i Vårdstyrelsen måste fatta ett nytt beslut.”

Anna-Karin är KD-politiker, men för oss är inte partibeteckningen det viktiga. Vi har svårt att se att det här är partipolitik. För oss är Anna-Karins agerande ett exempel på civilkurage oavsett partibeteckning! Däremot har inte Vårdstyrelsens majoritet varit lika intresserade av en dialog med oss. Där fick vi vänta två månader innan vi ens fick ett svar på våra mail.

Vi har fram till nu haft strategin att bara prata om det här beslutet med de ansvariga, landstingets politiker och tjänstemän. Men nu behöver vi en ny strategi. Beslutet påverkar faktiskt de Uppsalabor som planerar att skaffa barn.

Hur är då bakgrunden?

Landstingets vårdstyrelse har beslutat att omfördela resurserna till alla gravida. Vissa grupper av gravida anser man har större behov än andra grupper. De gravida som anses ha större behov av en barnmorska under sin graviditet, och som därför ges mer resurser, är:

·       Utlandsfödda (utanför EU)

·       Arbetslösa

·       Lågutbildade (högst grundskoleutbildning

·       Ensamstående med barn

·       Den som har flyttat inom senaste året

Hur har man kommit fram till dessa faktorer? Jo, man vill styra resurserna på samma sätt som till vårdcentraler. För vårdcentraler använder man ett fördelningsinstrument som kallas CNI. Det anses vara ett bra instrument för att bedöma vårdbehovet i befolkningen. Men CNI är inte applicerbart på MVC, vi har t ex inte så många ”ensamstående över 65 år” som väntar barn (”ensamstående över 65 år” är ett av de sju kriterierna i CNI).

Det vårdstyrelsen nu har gjort är att använda ett eget instrument, med delar av faktorerna från CNI. Detta egna instrument används från 2017 för att styra resurserna till de gravida. Vi bedömer att de fem kriterierna ovan, med ett undantag, saknar relevans när det gäller att förstå de gravida kvinnornas olika behov.

Vår erfarenhet är att utlandsfödda (utanför EU) ofta kräver mer resurser under graviditeten, framför allt om man inte behärskar det svenska språket och behöver tolkhjälp.

Men vi kan inte se att de övriga kriterierna är lämpliga för att bedöma behoven hos gravida kvinnor. Det är till exempel inte vår erfarenhet att kvinnor med grundskoleutbildning har större behov av en barnmorska under sin graviditet än kvinnor med andra utbildningar. Vi kan inte heller se att arbetslösa kvinnor har större behov av en barnmorska än kvinnor som arbetar. Där är det nog snarare tvärtom. Gravida kvinnor som arbetar, kanske i ett stressigt arbete, eller med pendling, har ofta stora behov av samtal med sin barnmorska under sin graviditet.

Det är mycket möjligt att grupperna ovan har större behov av vård i allmänhet eller har större behov av annat samhälleligt stöd. Till exempel så bedömde vårdstyrelsens ordförande att dessa grupper röker mer och är mer överviktiga. Det kanske är så, men är inte andra professioner mer lämpade att hantera det än barnmorskor? Till exempel någon på en vårdcentral. Ska resurser för dessa ändamål tas från de gravida?

Alla gravida har naturligtvis inte samma behov. Därför bemöter vi varje gravid kvinna och hennes partner individuellt och det gör man säkert på alla barnmorskemottagningar. Det betyder att vissa gravida kvinnor får ”mer” av oss. Men det är svårt att enkelt kategorisera de kvinnorna i grupper, där vissa grupper generellt har större behov än andra. Tvingas vi ändå göra det, så ser vi ofta större behov hos de kvinnor som till exempel:

·       Är förstföderska

·       Väntar tvillingar

·       Är rädda inför förlossningen

·       Har en psykisk ohälsa

·       Har språksvårigheter

Vi kommer att fortsätta att tala med våra politiker och få fler att inse det orimliga i beslutet. Vi kommer också att söka annan finansiering, men här är vi amatörer. Vi vet inte riktigt hur vi ska gå till väga. Finns det tillräckligt många som vill att Hjärtat ska finnas kvar även efter 2017?

Till dig som tycker att vårt engagemang för resurser till de gravida kvinnorna är värt att stödja: Vi tar gärna emot alla förslag du har!

Känd barnmorska läggs ner

Sedan 2017 har vi på Hjärtat utvecklat vårdmodellen ”Känd barnmorska” för att stötta gravida kvinnor med förlossningsrädsla. Det har varit ett framgångsrikt arbete i den meningen att deltagarna, både de gravida kvinnorna och deras partners, har varit mycket nöjda med vårdmodellen.  Detta stöds också av preliminära resultat från den forskare som varit knuten till arbetet.

“Känd barnmorska” innebär att de barnmorskor som den gravida lär känna och bygger en trygg relation till följer med hela vägen, alltså är med även under och efter förlossningen.

“Känd barnmorska” har blivit vår variant av den internationellt väl beprövade modell som kallas ”Case load”. Vi var först i Sverige med att prova en modell anpassad till våra svenska förhållanden. “Känd barnmorska” har uppmärksammats både i tidningar, radio och TV här i Uppsala, men även nationellt och internationellt.

Vår ambition har varit att fortsätta utveckla vårdmodellen, bland annat i samarbete med förlossningen, så att fler gravida kan få ta del av den.

Men nu är det klart att från årsskiftet läggs ”Känd barnmorska” ner. Region Uppsala har valt att prioritera statsbidragen till andra verksamheter och ger inte ”Känd barnmorska” fortsatt finansiering.

Naturligtvis betyder det sorg för oss på Hjärtat. Sorg för att vi vet vad det har betytt för de gravida som kunnat ta del av vårdmodellen. Vi har tagit del av många berättelser där en stark rädsla vänts till positiva upplevelser av födandet.

Men också sorg för att det inneburit en stimulerande utmaning i vår barnmorskeroll och att vi hittat en modell som faktiskt fungerade. Vi har varit genuint stolta över den unika verksamhet som vi har byggt upp.

Nu gläds vi åt att vi i alla fall hann inspirera beslutsfattare och kollegor i Region Stockholm som driver ett liknande projekt vidare, åtminstone några år till. Vi vet också att våra förtroendevalda i Uppsala undersöker möjligheterna att hitta fortsatt finansiering längre fram i tiden. Så vi har inte gett upp hoppet om att kunna återuppstå och starta på nytt.

Låt oss hoppas på det!

Välkommen Anna

Nu har vi en ny barnmorska på Hjärtat. Vi hälsar Anna Arwidson välkommen till oss. Anna kommer senast från BB Stockholm men har också arbetat på Förlossningen på Akademiska. Vi är jätteglada att Anna nu vill vara en Hjärtat-barnmorska!

Mer tider på 1177 – mindre drop in

Vi har nu under en tid provat att ha vissa tider för preventivmedelsrådgivning och cellprov bokningsbara direkt på 1177. Vi märker att de snabbt blir uppbokade.

Därför lägger vi nu in fler tider som du kan boka själv på 1177 från den 1 oktober. I samband med detta slutar vi med drop in på torsdagsmorgonen och gör istället även dessa tider bokningsbara på 1177. De bokningsbara tiderna gäller preventivmedel, könssjukdomar och cellprover.

Under 2019 ligger Drop in på onsdagar kl. 15.30 – 17.00 kvar som vanligt.

Graviditetsbesök bokar du som vanligt direkt med din barnmorska – eller kontaktar oss på mail eller telefon om du just blivit gravid.

MammaMage-träning

Två av oss på Hjärtat, Annika Hägerkvist och Karin Hannrup, är nu certifierade MammaMage-tränare. MammaMage är speciella övningar för att stärka kroppen efter en graviditet.

Under en graviditet tänjs både inre och yttre magmuskler ut i takt med att barnet växer. Det är naturligt. Lika naturligt är att magmusklerna drar ihop sig igen efter graviditeten. Men ibland vill eller behöver vi hjälpa till med aktiva övningar för att stärka kroppen och framför allt magen. Då är det viktigt att träna rätt så att vi hjälper och inte förvärrar.

MammaMage är en samling träningar speciellt anpassade för kvinnor efter graviditet. Våra certifierade barnmorskor är också speciellt tränade i att undersöka och diagnosticera magmuskulaturen och rekommendera de övningar som är mest lämpade.

Cert-tranare

 

Vad tycker kvinnor som fött barn är viktigt för kvaliteten i vården?

Myndigheten för vårdanalys har fått i uppdrag att följa upp regeringens satsning på förlossningsvård och kvinnors hälsa. En metod man valt är att fråga kvinnor direkt vad man tycker är viktigt när man är gravid, under förlossning och efter födseln. Det tycker vi är ett bra angreppssätt, det är bra att man frågar kvinnorna om deras egna erfarenheter.

Vi tycker också att det är bra att man följer upp regeringens satsning på graviditet- och förlossningsvård, särskilt då vårt projekt “Känd barnmorska” finansieras med medel från den satsningen.

Nu har myndigheten bett oss på Hjärtat om hjälp att hitta kvinnor som kan och vill vara med på en gruppintervju.  Intervjun kommer att vara hos oss på Hjärtat onsdagen den 26 juni kl. 10.00 och beräknas ta 2 timmar. Man vill ha en grupp av 5-6 kvinnor.

Vill och kan du vara med och dela med dig av dina erfarenheter och vad du tycker är viktigt under graviditet och förlossning? Maila din barnmorska på Hjärtat eller till kontakt@bmhjartat.se.

Du kan läsa mer om intervjun här.

 

Zika virus

Den senaste tiden har media rapporterat om zikaviruset på olika platser i världen, bland annat Syd- och Centralamerika.  Gravida har uppmärksammats som en särskild riskgrupp. Smittskyddsenheten på Akademiska sjukhuset rekommenderar att man läser på Folkhälsomyndighetens sidor för att få aktuell och tillförlitlig information. Det kan du göra genom att följa dessa länkar:

Frågor och svar om zikavirus

Sjukdomsinformation om zikavirus

Zikavirus i Central- och Sydamerika

Vill du vara med och bygga Hjärtat?

Vi som jobbar på Hjärtat har under snart tio år byggt en unik verksamhet. Vi har avtal med Region Uppsala för barnmorskemottagning, vilket omfattar:

 • Hjälpa våra gravida och deras partners att tryggt och säkert bära fram en ny familjemedlem
 • Ge råd kring preventivmedel och sexuell hälsa
 • Utföra förebyggande cellprovtagningar

Förutom detta omfattar vår verksamhet även:

 • Genom vårt samarbete med Akademiska sjukhuset arbetar vi regelbundet på förlossningen
 • Vi bedriver kompletterande verksamheter som t ex profylaxkurser, vattengympa för gravida, gravidmassage, mammamage-kurser och spädbarnsmassage.
 • Sedan 2016 driver vi ett projekt där vi arbetat fram en arbetsmodell där vi erbjuder gravida med oro och rädsla en kontinuitet med samma barnmorska hela vägen från graviditet till födande och eftervård.

Vi brinner för det vi gör och verksamheten utvecklas hela tiden. Nu söker vi en ny kollega.

Vi söker dig som vill vara med och bygga Hjärtat vidare. Att du är en mycket kompetent barnmorska är självklart, men för att kunna bidra på Hjärtat måste du framför allt ha aktuell förlossningskompetens. Kan du arbetet på en barnmorskemottagning är det ett plus, men annars kan vi lära dig det.

Det du måste bära med dig är en stark vilja att leverera högsta kvalitet. Det betyder att du tycker om att ta ett stort personligt ansvar för allt du gör, att du är öppen med och lär av dina misstag och att du hela tiden söker nya lösningar på problem.

Vi är ett team och vi hjälper varandra. Vill du vara en solospelare ska du inte jobba hos oss. Här är alla lika mycket värda och alla arbetsuppgifter ska lösas. Och vi har kul tillsammans nästan varenda dag.

Vi jobbar hårt och har ett högt arbetstempo. Vi anstränger oss för att varje kvinna, eller man, som kommer till oss ska bli personligt bemött, få kompetenta råd och känna stort förtroende för oss och vår verksamhet.

Är det här rätt utmaning för dig? Vill du vara med och bidra på Hjärtat?

Då är du välkommen att snarast (senast den 23 april) kontakta någon av barnmorskorna på Hjärtat eller mig, på telefon.

Håkan Eriksson/VD

hakan@bmhjartat.se, 0734-170011.

Välkommen!

Hjärtat flyttar till Smedsgränd

Den 1 december flyttar vi till andra sidan av Forumgallerian, till Smedsgränd 5B.

Nu har uppfräschningen av Forumgalleria och hela kvarteret pågått i några år och det är dags för oss också att flytta. Vi har varit i samma lokaler sedan vi startade Hjärtat 2009. I takt med att vi växt har vi kunnat utöka lokalerna utan att behöva flytta.

Nu är vi väldigt glada att vår hyresvärd, Atrium Ljungberg, kan erbjuda oss nya fräscha lokaler i samma kvarter när det är dags för dem och bygga om våra befintliga lokaler.

“Advent” betyder ju väntan, men precis till 1 advent är vår nya lokal klar, så då går flyttlasset till Smedsgränd 5B, mittemot Åhlénshuset.

Du är mycket välkommen upp!

Vaccination mot influensa

Landstinget i Uppsala och Socialstyrelsen rekommenderar gravida att vaccinera sig mot säsongsinfluensa. Är du gravid så får du vaccinera dig gratis och du vänder dig i första hand till din egen Vårdcentral. Rekommendationen är att du vaccinerar dig från graviditetsvecka 16. Mer information hittar du i Socialstyrelsens rekommendationer.

Hjärtat driver unikt projekt

Vi på Hjärtat är fantastiskt glada att vi fått ta del av regeringens satsning på kvinnors hälsa och förlossningsvård. Under 2018 kommer vi att driva ett unikt projekt med fokus på en av de viktigaste frågorna för gravida kvinnor och deras partners – att känna trygghet inför födandet.

Kvinnor med förlossningsrädsla ges i projektet möjlighet att bygga en trygg relation med två barnmorskor under graviditeten. Dessa två barnmorskor ansvarar tillsammans för vården av kvinnan och hennes partner under graviditeten, har beredskap under den beräknade tiden för förlossning, en av barnmorskorna medverkar vid förlossningen och följer upp med ett telefonsamtal inom 24 timmar och ett besök inom en vecka efter förlossningen.

Det finns omfattande internationell forskning som visar på vikten av att den födande kvinnan känner sig trygg inför födandet. Tryggheten avser både den egna förmågan och den professionella personalen.

Ett sätt att öka tryggheten är att bygga upp en stabil relation till den barnmorska som ska vara med vid födandet. Det är det vi inom vården kallar för ”kontinuitet över hela vårdkedjan” och det har visat sig vara extra värdefullt för kvinnor med en uttalad oro.

Att ge födande kvinnor kontinuitet genom en känd barnmorska över både graviditet och födande har i flera studier visat sig ge positiva effekter. Det framkommer bland annat i en sk Cochrane-rapport från 2013. Den trygghet som kontinuitet skapar är också en väl spridd ”beprövad erfarenhet” bland barnmorskor världen över och är en viktig del i Barnmorskeförbundets 10-punktsprogram för en god vård i samband med barnafödande.

Nu har Hjärtat fått del av regeringens satsning för att driva just ett sånt projekt, vilket är unikt för Sverige men vi har många förebilder i andra länder, t ex Nederländerna, Australien och Storbritannien. Nu får vi chans att göra svensk praktik av internationella erfarenheter, att ska en egen ”svensk modell”.

Projektet är en utveckling av ett mindre pilotprojekt som Hjärtat drev under 2016/2017. Detta pilotprojekt följdes av professor Ingegerd Hildingsson, Uppsala Universitet, och gav mycket positiva resultat.

Fyra av Hjärtats barnmorskor deltar i projektet; Helena, Karin H, Emilia och Anna.

Syftet med projektet är formulerat så här:

·       erbjuda förlossningsrädda kvinnor en modell av kontinuitet med känd barnmorska

·       utveckla en arbetsmodell som är praktiskt genomförbar

Målen med projektet är att:

·       deltagande kvinnor och deras partners upplever:

o   minskad upplevd oro och rädsla inför och under födande

o   en positiv förlossningsupplevelse och positiva tankar/känslor inför att föda på nytt

·       deltagande barnmorskor upplever:

o   en stimulerande professionell utmaning

o   djupare kompetens och meningsfullhet i arbetet

·       intresserade enheter och beslutsfattare:

o   ska kunna ta del av en fungerande modell för kontinuitet

Projektet vänder sig till kvinnor som:

·       har en uttalad stark rädsla eller oro inför födandet

·       planerar för en vaginal förlossning

·       ser en känd barnmorska som en trygghet

I projektet får varje deltagande kvinna och hennes partner redan under graviditeten två Hjärtat-barnmorskor. Under graviditetsbesöken lär man känna båda barnmorskorna och barnmorskorna lär känna kvinnan och hennes partner och vad som är viktigt för dem under födandet. De två barnmorskorna turas sedan om att vara i beredskap alla dagar från 07.00-24.00 när det är dags för födande och följer med paret in till förlossningen när det är dags.

En viktig förutsättning för att göra det här utvecklingsarbetet möjligt är det nära samarbetet vi har med förlossningskliniken på Akademiska sjukhuset.

Regeringens medel täcker projektet under hela 2018.

Vill du veta mer om det här utvecklingsarbetet så prata med din Hjärtatbarnmorska (om du är eller har varit gravid hos oss) eller maila till hakan@bmhjartat.se.

Inga studiebesök på förlossningen

Akademiska sjukhuset har tyvärr inte möjlighet att ta emot några förlossningsvisningar för gravida efter den 1 april. Den akuta orsaken är ombyggnadsarbeten som sker på förlossningen under våren.

Vi har haft många visningar på förlossningen, både i vårt grupprogram och i våra Profylaxkurser. Vi vet att visningarna varit mycket uppskattade och vi beklagar verkligen att förlossningen inte längre har möjlighet att ta emot oss. Vi hoppas att vi kan få möjlighet att återuppta våra visningar igen efter sommaren.

Karin Hannrup ny Hjärtatbarnmorska

Den 17 augusti börjar Karin Hannrup på Barnmorskemottagningen Hjärtat. Karin var faktiskt med en kort period precis i starten av Hjärtat, men valde sen att arbeta vidare som förlossningsbarnmorska på Akademiska sjukhuset. De senaste åren har Karin jobbat på barnmorskemottagningen i Flogsta. Men nu är vi överens med Karin om att det är dags för henne att komma tillbaka och bli en av barnmorskorna i teamet här på Hjärtat.

Eftersom Karin är en mycket erfaren förlossningsbarnmorska kommer hon också att direkt delta i vårt samarbete med förlossningen.

Vi är jätteglada att få Karin som kollega och arbetskamrat och vi är helt övertygade om att Karins erfarenhet kommer att hjälpa oss att utveckla Hjärtat vidare.

Parkering vid förlossningen

Parkeringsgaraget som ligger närmast förlossningen är nu stängt och under ombyggnad. Det kommer att vara stängt hela 2019. Vi har fått flera rapporter om att det kan vara svårt att snabbt hitta bra parkeringsplats när man är på väg till förlossningen. Att lämna av den gravida vid entréen till förlossningen går bra – men sen var det den där lilla detaljen med bilen…

Precis utanför entréen till förlossningen finns sex p-platser som är avsedda endast för förlossningspatienter. Hittar du en plats där så får du ett p-tillstånd av personalen på förlossningen.

Vill du vara förberedd så är vårt tips att kolla upp vilka andra parkeringsmöjligheter som finns i förväg, både inne på sjukhusområdet eller t ex ovanför vid Dag Hammarskjölds väg.

Triple P på Hjärtat

Nu inleder vi på Hjärtat ett samarbete med TripleP, ett internationellt program för positivt föräldraskap.

TripleP är ett program för att hjälpa föräldrar att göra föräldraskapet både enklare och roligare (TripleP står för Positive Parenting Programme). Programmet har ett starkt forskningsstöd med ett ursprung vid University of Queensland i Australien och är idag spritt till alla världsdelar.

Här i Sverige är Uppsala kommun en föregångare och har en ambition att erbjuda alla intresserade föräldrar med barn mellan 0-5 år att gratis ta del av TripleP’s program. TripleP erbjuder tre nivåer av tjänster till föräldrar:

 • Föreläsningar
 • Enskild rådgivning
 • TripleP-grupper

Vi tycker att det är ett fantastiskt bra initiativ av Uppsala kommun och från hösten 2018 kommer vi nu att kunna erbjuda våra blivande föräldrar, och inte minst de som väntar sitt andra eller tredje barn, att ta del av  TripleP’s föreläsningar. Föreläsningarna har tre olika teman och kommer att ges vid olika tillfällen. Varje tillfälle startar kl. 17.30 och håller på till 19.00, vilket innebär ordentligt med tid för dialog och reflektion.

Vi drar igång de första föreläsningarna nu i höst:

 • 14 september: Styrkan med positivt föräldraskap – att vara förälder idag.
 • 21 september: Att forma trygga, kompetenta barn – hur man hjälper barn att bygga självkänsla
 • 28 september: Att forma motståndskraftiga barn – hur man hanterar känslor

Har ni redan barn så ta med dem, TripleP har barnvakt på plats här på Hjärtat!

Vill du komma med? Anmäl dig till din barnmorska eller maila till kontakt@bmhjartat.se.

Här kan läsa mer om hur Uppsala kommun arbetar med TripleP.

Patientlag

Från den 1 januari finns Sveriges första Patientlag (2014:821). Den nya patientlagen stärker patientens delaktighet, integritet och självbestämmande. Patientens ställning stärks i relation till vårdgivare och myndigheter. Naturligtvis gäller patientlagen på samma sätt om vårdgivaren är privat (som Hjärtat) eller offentligt driven.

Den kanske viktigaste förändringen för oss på Hjärtat och de som tar del av våra tjänster är att alla patienter nu har rätt att välja öppenvård i hela landet. Det betyder t ex att du som är gravid och pendlar till Stockholm fritt kan välja om du vill tillhöra en barnmorskemottagning i Stockholm eller Uppsala.

Men individens (patientens) ställning stärks alltså också på andra sätt. Vill du läsa mer så kan vi rekommendera information på 1177 eller SKL. Du kan också läsa den här sammanfattningen från SKL.

Barnvagnar intog Katalin

Ja, så var rubriken när unt.se skrev om Hjärtats kväll på Katalin den 9 februari. Sen inleddes texten så här:

“En något yngre publik än vanligt intog på torsdagskvällen Katalin i Uppsala. Då arrangerades en kväll för att lyfta upp barnaföderskor och mödravården i ljuset.”

Det var precis så det var. När majoriteten i Vårdstyrelsen i höstas beslutade att ändra ersättningen till gravida var det tungt hos oss på Hjärtat. De gravida vi möter skulle få mindre resurser och vi skulle få svårt att överleva. Vi möttes då av fantastiskt stöd från våra gravida. Det var tom så att en “Hjärtat-mamma”, Camilla Widell, föreslog en musikkväll.

Det var den som blev verklighet på Katalin. Emma Widell och hennes band spelade, Emma D Haglund spelade gitarr och sjöng barnvisor, Matilda Salmén berättade om sin fantastiska barnbok. Och alla vi andra pratade, umgicks, åt mat och hade trevligt.

Det var tom så att flera kom fram och föreslog att “borde vi inte göra det här till en tradition”? Vi får väl se…

Men viktigast av allt – vi fick lite ljus på att det behövs bra resurser till det största miraklet i livet: att skapa, bära och föda våra barn!

THERÉSE TILLBAKA

Nu i januari kom Therése tillbaka efter ett års föräldraledighet. Kul, tycker vi! Therése kommer under våren och sommaren att jobba 50%. Hur mycket Therése kommer att jobba i höst får vi se längre fram.

Vi har också förlängt kontrakten med både Kicki och Annika, vilket vi är mycket glada för!

Säkra varje unge

Nu till julen så har våra blivande mammor och pappor gett 5 000 kr till Säkra varje unge!

När våra grupper betalar fikapengar så blir det alltid lite pengar över i vår fikakassa. Vi sparar allt överskott för att kunna ge bidrag till några som behöver, eller till verksamheter som arbetar i samma anda som vi. Nu har vi valt att ge 5 000 kr till “Säkra varje unge”.

Vi vill bidra till att varje barn får en bra start i livet. Stiftelsen “Säkra varje unge” gör ett viktigt arbete för att alla barn också får en säker barndom. De jobbar med sånt som vi knappt orkar tänka på – övergrepp på barn, Det är hemskt, men det förekommer oftare än vi vill tro.

Det betyder mycket om var och en av oss i det lilla gör vad vi kan för att “Säkra varje unge”!

Kvalitetsprodukter på Hjärtat

Vi kommer snart att börja sälja ett litet urval kvalitetsprodukter på Hjärtat. Det kommer att vara produkter som är bra för dig som är gravid eller för er som just har fått ett litet barn. Vi pratar nu med några olika leverantörer för att se vilka som håller hög kvalitet i alla led. Vi vill ha riktigt bra funktionalitet men också bra material och bra produktionsvillkor. Dessutom ska det vara produkter som vi själva gillar!

Vi börjar i liten skala. Hellre få men bra produkter. Sen vill vi gärna utveckla verksamheten tillsammans med dig som går hos oss och använder produkterna. Så vad du tycker är viktigt för oss!

KLAMYDIA- OCH GONORRÉTEST VIA NÄTET

Sedan 2012 kan både kvinnor och män testa sig gratis för klamydia via nätet. Nu, från den 26 maj 2014, har landstinget i Uppsala infört att man också automatiskt testas för gonorré ”på köpet”. Gonorré är betydligt ovanligare än klamydia, men ökar. I Uppsala län upptäcks cirka 1 300 fall av klamydia och cirka 20 fall av gonorré varje år.

Både klamydia och gonorré orsakas av bakterier och är smittsamma vid sex. Båda kan behandlas.

Att testa sig via nätet är enkelt, det du behöver är ett konto på Mina Vårdkontakter. Där beställer du testet, du får vad du behöver hemskickat och skickar in ditt test i ett svarskuvert. När ditt test är analyserat ser du svaret i Mina Vårdkontakter.

Naturligtvis kan du fortsätta att komma till oss på Hjärtat och testa dig om du föredrar det. Du kanske har frågor du vill ta upp i samband med provtagningen. Det är också gratis.

Influensatider

Är du gravid så rekommenderar Landstinget och Folkhälsoinstitutet att du vaccinerar dig för säsongsinfluensa. Rekommendationen är att du vaccinerar dig efter vecka 16 då det är under den senare delen av graviditeten som risken ökar att du får en svår influensasjukdom.

Om du tillhör vissa andra riskgrupper rekommenderas du att vaccinera dig även före vecka 16 (du kan kolla med din barnmorska eller se nedan).

För dig som är gravid är vaccinationen gratis. Du kan välja att vaccinera dig på din vårdcentral eller på en vaccinationsbyrå.

Folkhälsomyndigheten skriver så här om vilka som rekommenderas vaccination:

“Följande grupper rekommenderas vaccination:
 personer 65 år och äldre
 gravida efter graviditetsvecka 16 (se nedan)
 vuxna och barn över 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:
 kronisk hjärtsjukdom
 kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår astma
 andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).
 kronisk lever- eller njursvikt
 diabetes mellitus
 tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling (se nedan)

Gravida som inte ingår i någon annan riskgrupp rekommenderas vaccination efter graviditetsvecka 16 under höst-/vinterperioden då vaccinationer ges eftersom det är under den senare delen av graviditeten som de har en ökad risk för svår influensasjukdom. Gravida som även ingår i en annan riskgrupp (se ovan) rekommenderas vaccination även före graviditetsvecka 16.”