La Aldea Infantil

La Aldea Infantil ”San Juan Bosco” i Huánuco, Peru

Ända sedan 2010 (vi startade hösten 2009) har vi valt att bidra till olika projekt som gör livet bättre för gravida kvinnor och barn.

Så här gör vi:

När vi har våra gruppträffar behöver vi en fika paus. Vi går ner till Hemköp och köper kaffe/te och lite gott bröd, smör och pålägg. Ni som fikar betalar 25 kr som är tänkt att vara ett självkostnadspris för brödet, kaffet bjuder Hjärtat på.

Men vi har märkt att det blir ett litet överskott. Det sparar vi i en särskild kassa och skänker till olika ändamål. Det är alltså egentligen alla våra mammor och pappor här på Hjärtat som med sina fikapengar är med och hjälper.

När Musikhjälpen var i Uppsala så valde vi att stödja dem. Ni har kanske sett “Kärlekens Torg” som hänger i taket?

Vi har också i flera år stöttat ett barnhem i Peru, La Aldea Infantil. Sammanlagt har vi från 2010 till 2014 överlämnat drygt 20 000 kr till barnhemmet.

 

Barnhemmet La Aldea ligger i Huánuco, som ligger i norra Peru. Vid barnhemmet bor omkring 60 barn mellan åldrarna 6 och 18 år. Barnhemmet består av 7 stycken ”módelos” som är små hus bestående av ett kök, en matsal och tre sovrum. I varje ”módel” bor ca 10 barn, pojkarna för sig och flickorna för sig.

På dagarna går barnen i skolan tillsammans med andra barn i Huánuco. Efter skolan ägnar sig många av barnen åt att ta hand om gården med bl.a. majsodling, salladsodling och sockerrör. De sköter också om grisarna, tjurarna, hönsen och papegojorna som finns på gården. Barnen vid La Aldea får lära sig att bli ”vuxna” mycket snabbare än många barn här hemma i Sverige.

Under 2010 var först Sara (dotter till vår barnmorska Anita) och sedan Sofia (dotter till vår verksamhetschef Helena och VD Håkan) på barnhemmet och volontärarbetade.

Vi har sett till att pengarna överlämnats personligt till barnhemmet och tar reda på vad de använder pengarna till.

Varför just la Aldea Infantil i Huánuco i Peru? Jo, det beror på Luzmila, som är legitimerad barnmorska, var med i starten här på Hjärtat och Huánuco är Luzmilas hemstad.

Numera jobbar Luzmila som gruppchef på Kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset, så kanske möter ni henne där.

Varför gör vi detta? Jo, det här är ett enkelt och handgripligt sätt för oss att kunna bidra till något vi tror på. Det är ett av de sätt vi försöker leva våra värderingar.


Sofia och barnen i samband med en fest i skolan där Sofia volontär-jobbade som lärare.


Här en bild från ett av klassrummen i skolan där barnen från La Aldea går.


Sist en bild på Sofia och några av flickorna på barnhemmet.